Kristijan Janušić, copywriting | BLOG

Blog o digitalnom marketingu, odrastanju, tehnologiji, web dizajnu, data science i nekim novim iskustvima.

kristijan_janusic_adwords

Pay-per-click strategija, besprijekorna kampanja i što nakon klika

Google AdWords, Bing Ads i slične medijske platforme za plaćeno oglašavanje su atraktivni kanali kojima se može targetirati ciljna skupina. Oni potiču svijest o brandu i povećavaju prihode, barem bi trebali. Međutim, prečesto otkrivamo da, bez obzira na to koliko je uspješna kampanja na vrhu poslovne piramide, ono što se događa nakon famoznog klika je najvažnije za uspjeh kampanje s plaćanjem po kliku (PPC – Pay Per Click).

__________________________________________________

Koji je prvi korak?

Prvo pitanje koje postavim klijentima, gotovo uvijek je: “Koji su vaši ciljevi?”. Međutim, jedna kampanja ili češće, više njih, puno je više od samo jednog cilja. I dok je najčešći odgovor: „Prodaja“, to nikako ne bi smio biti jedini cilj. Na sve pay-per-click kampanje jednostavno morate gledati dugoročno, a u cijelom procesu iznimno je važno naučiti sve o klijentu, publici kojoj se predstavljate i općenito – o tržištu na kojemu nastupate.

Prilikom definiranja poziva na akciju (CTA = call-to-action) za kampanju, važno je razumjeti kamo te akcije vode, koje su dodirne točke za klijenta nakon što prođe kroz CTA, kako će se voditi briga o korisniku te koji su tijek i trajanje ostvarene vrijednosti potencijalnog kupca (lead) nakon što je kliknuo/la na određeni oglas.

Jedan od stotine mogućih primjera loše izvedene kampanje, unatoč besprijekorno kreiranom oglasu bila bi siromašna ili zastarjela web stranica na koju ste doveli korisnika. Za klijenta ste isporučili stotine klikova po super cijeni, ali nije bilo konverzija. Nije ni čudo, ukoliko je stranica korisniku bila nejasna, loše dizajnirana ili npr. nije imala mobilnu verziju (responsive web). Takav korisnik je gotovo sigurno na vašoj stranici prvi i zadnji put. I? Kako ide prodaja?

Inteligencija web stranice o kojoj ćemo pisati u narednim objavama, nešto je čemu biste se trebali posvetiti prije samog lansiranja kampanje, a u početnom procesu planiranja strategije i razvoja. Zaboravite a/b testing, jer u 2017. to se pretvorilo u a/b/c/d/e/f testing i detaljno upoznavanje ponašanja korisnika na vašim web stranicama.

Sve navedeno, važno je ne samo za uspješnu kampanju, već i za povrat uloženih sredstava u financijskom obliku i u obliku zadovoljstva kupaca.

Uspjeh kampanje nije uvijek definiran top-level metrikama

CTR postotak može biti optimalan, stopa konverzije može biti fenomenalna, a cijena po kliku iznimno niska. To je super, ali ove metrike ne govore cijelu priču. Uputite li potencijalnog kupca u call centar koji ne reagira, pretplati se na vaš newsletter s e-mail adresom koju ne koristi ili se vaš proizvod na web shop-u prikazuje s proizvodom koji nije dostupan, koja je prava vrijednost svih top-level metrika? Odgovor je nikakva, mala ili iznimno kratkoročna.

Prije nego što pay-per-click, npr. Google AdWords počnete razmatrati kao marketinški kanal, važno je točno odrediti put koji će vaš korisnik proći jednom kad klikne na vaš oglas. Testirajte cjelokupno iskustvo korisnika i pokušajte što detaljnije razumjeti proces koji mogućnost pretvara u prihode. HotJar je fenomenalan alat za to.

To vrijedi za Google AdWords search and display kampanje, Facebook Ads kampanje, remarketing, pa i za oglašavanje na YouTube-u. Uspješna Facebook Ads kampanja može povećati broj fanova na vašoj poslovnoj stranice i za 500% – no, ako ta stranica ne komunicira s publikom, korisnici će zaboraviti i stranicu i sve što ih je potaknulo da kliknu LIKE gumb.

Koji je vaš call-to-action i što nakon klika

Ok, što je za vas konverzija? Ispunjavanje kontakt forme? Telefonski poziv? Prodaja na web shop-u? Follow na društvenim mrežama?

To morate znati prije kreiranja i lansiranja kampanje. CTA korisniku mora jasno dati do znanja što ga očekuje nakon klika. To je prodajni tijek kroz koji će u idealnom slučaju realizirati poslovnu mogućnost nakon što se npr. ispuni obrazac, napravi poziv ili dovrši kupnja.

Trgovci danas moraju razumjeti put poslovne ideje, počevši od CTA-a. I ne zaboravite jednu važnu stvar: stojite iza svojih riječi! Dakle, ako oglas promovira XY proizvod verzije GC, klik korisnika svakako mora voditi točno na tu verziju proizvoda. Piše li na gumbu za registriraciju “REGISTRAJTE SE”, klik korisnika mora voditi na početak procesa registracije, a ne na početnu stranicu web shopa gdje se gumb za registraciju možda nalazi. U današnje vrijeme, izraz “kupovina u svega 2 klika” zaista to i znači.

Marketing nije prodaja, vi niste prodaja. Ali…

…ako CTA komunicira telefonski poziv, tko će odgovoriti na njega? Je li ta osoba prošla trening koji će omogućiti da se prijeđe na novi korak u prodajnom procesu? Postoji li dovoljno radne snage za ispravno upravljanje priljevom poziva koje kampanja zahtijeva, bez povećanja čekanja potencijalnih kupaca? Tko odgovara na e-mail poruke? Kada i na koji način? Je li prodaja dovoljno educirana o proizvodima koje web shop nudi i tko eventualno preuzima odgovornost za loš nastup, netočan odgovor ili neodgovorenu poruku? Nemate odgovore na ova pitanja?

Sve su to itekako važna pitanja koja moraju imati precizne i jasne odgovore prije lansiranja kampanje. Jer ovo je timski rad i nije sve tako linearno kako se čini.

Ciljate li na prikupljanje e-poštu kroz kontakt formu, razmislite o automatizaciji (drip kampanje). Testirajte ih, budite aktualni i pratite nove trendove. Saznajte koja je prosječna količina vremena koje je potrebno da se novi lead pretvori u prihod, jer u budućnosti, veliki dio kampanja bit će samo update i copy/paste. Olakšajte si tako da još bolje upoznate tržište, trendove i svoje kupce.

Želite li ostvariti prodaju, budite sigurni da je proizvod dostupan. Naučite je li korisničko iskustvo surfanja vašim webom prilagođeno i testirano. Postoji li remarketing tag ili Facebook Pixel tag koji će korisnika pratiti nakon nakon odustajanja od kupovine? Uz to, postoji li newsletter kampanja, koja će nastaviti voditi brigu o korisniku nakon početne kupovine?

Sposobnost davanja odgovora na ova pitanja određuje uspjeh nakon klika u plaćenoj medijskoj kampanji i osigurava da se dragocjena ulaganja u oglase ne gube u loše kreiranom funnel-u.

Visoko učinkovita pay-per-click kampanja, samo je vrh ledenog brijega, a na samom početku svake kampanje, važno je definirati što za vas znači uspjeh. Visoka stopa konverzije tek je početak, a ono što se događa nakon toga je ono što sve naredne kampanje čini uspješnima.

Hvala na čitanju. Imate li volje i malo vremena, podijelite članak na Facebook-u, Twitter-u, LinkedIn-u ili nekoj drugoj društvenoj mreži – bit će mi drago.

_____________________________________________________________________

TKO SAM JA?

U pauzama između kreiranja viralnih videa, pružam vam profesionalne usluge digitalnog marketinga s naglaskom na #copywriting, #socialmedia, #payperclick i #marketinganalysis, a posebno zadovoljstvo pronalazim u praćenju i analizi ponašanja korisnika na vašim web stranicama te osmišljavanju grafičkih idejnih rješenja i kreiranju video sadržaja.

IMATE PITANJE? POŠALJITE MI PORUKU