Kristijan Janušić, copywriting | BLOG

Blog o digitalnom marketingu, odrastanju, tehnologiji, web dizajnu, data science i nekim novim iskustvima.

Ozbiljni alati koje bi svaki community manager trebao imati u svojoj kutiji

Društvene mreže su već nekoliko godina najučinkovitiji način za akviziciju novih korisnika i kupaca – generiraju klikove i stvaraju vidljivost, a to je ono što svaki poduzetnik danas želi kao prvi i osnovni korak prema uspjehu. I dok je relativno lagano voditi jedan ili dva korisnička računa vašeg klijenta (ne nužno), što se dešava kad kao kvalitetan community manager preuzmete tri, četiri ili više klijenata koji zahtjevaju da im vodite Facebook i Twitter? I Instagram. I Google+. I LinkedIn. I TumblR. I Pinterest. Možda vam je sad malo jasnije na što ciljam.

Internet je krcat raznim alatima koji vam mogu olakšati posao i dodati mnoge vrijednosti za koje vjerujem niste ni znali. U nastavku posta saznajte koji su to alati  i zašto ih koristiti.

1. Hootsuite

Hootsuite je jedan od najpopularnijih #socialmediamangement alata koje commmunity manageri koriste kako bi lansirali kampanje na društvenim mrežama poput Facebook-a i Twitter-a i to s jedne zajedničke nadzorne ploče kako bi uz maksimalnu vidljivost pratili određenu kampanju ili više njih. Hootsuite je tako postao osnovni alat za upravljanje društvenim medijima, praćenje konverzacije vaših korisnika na društvenim mrežama i na kraju za vrlo efektivno mjerenje rezultata kampanja putem računala ili mobilnih uređaja.

nokia_lumia_2520_tablet_10_najpopularnijih_alata_kojima_bi_morao_baratati_svaki_community_manager_kristijan_janusic_copywriting_social_media_ideasOsobno, 60% posla odrađujem u pokretu, sa svojeg dragocjenog tableta #Lumia2520 i do daljnjeg ne vidim razlog za promjenom. Ok, malo sam skrenuo s teme – Hootsuite u ponudi ima besplatnu, profesionalnu i verziju za tvrtke s mogučnošću upravljanja s neograničenim brojem društvenih profila, napredne analitike, naprednog raspoređivanja poruka i integracije alata Google Analytics. Preporučam probati, barem ovu “FREE” verziju da vidite čemu tolika strka oko www.hootsuite.com

2. Buffer

Buffer je jednostavan način raspoređivanja sadržaja koji kreirate na društvenim mrežama. Na Buffer gledajte kao na virtualni red, koji koristite kako bi punili sadržaj i u određeno vrijeme objavili neki post. Buffer omogućava konstantno i redovite punjenje društvenih mreža s određenim sadržajem i u pravo vrijeme – čak i tjedan dana unaprijed.

buffer_kristijan_janusic_copywriting_alati_community_manager

Buffer također nudi i analitiku korisnika i njihovih aktivnosti, te doseg postova koje objavljujete. Hootsuite nudi kompletnije rješenje za objavu, vremenski raspored i praćenje postova i korisnika, dok Buffer nije virtualna nadzorna ploča koja će vam pokazati i sadržaj drugih korisnika. Ipak, Buffer preporučam ukoliko vam je vremensko zakazivanje sadržaja ključna stavka u cijeloj priči social media marketinga. Buffer je u tom slučaju fleksibilniji i napredniji.

Koji odabrati? Hootsuite ili Buffer? Mnogi community manageri koriste Hootsuite za “slušanje”, a BufferApp za vremenski raspored postova. Ovisi o vašim željama i potrebama. Zanima me vaš odabir.

3. IFTTT

IFTTT je moćna Internet web aplikacija za automatizaciju i pametan raspored procesa. IFTT je kratica za “If this then that” u opširnijem prijevodu: AKO SE DOGODI TO, NAPRAVI OVO. IFTTT omogućava povezivanje svih glavnih mreža i kanala u jednu cjelinu i cijeli proces možete automatizirati na način na koji vama najviše odgovara – svojevrsno filtriranje i određivanje pravila. Slika ispod reći će vam nešto više.

if_this_then_that_iftt_kristijan_janusic_social_media_managementSuper je i činjenica što ovaj alat u sinergiji s Hootsuite i Buffer radi odlično i to je svakako dodana vrijednost koju trebate iskoristiti ukoliko koristite i te alate. IFTTT je sredstvo svakog ozbiljnog community managera – aplikacija je dostupna za iOS i Andorid uređaje.

4. TweetDeck

Tweetdeck je profesionalno rješenje koje dolazi u web i desktop verziji i omogućava vam moćan način nadgledanja, filtriranja i fokusiranja na social feed i objave koje su vam bitne. Tweetdeck omogućava vremenski raspored objava i sistem notifikacija za sve nove objave kako bi u potpunosti bili u toku. Upravljanje većim brojem Twitter računa s Tweetdeckom postaje znatno lakše.

tweetdeck_kristijan_janusic

Tweetdeck, kojeg je kupio Twitter, dostupan je za Chrom preglednike, te Windows i Mac računala. Fokusira se na stolna i prijenosna računala, tu je najmoćniji i ukoliko upravljate s nekoliko ključnih Twitter računa i profila, Tweetdeck je “must”.

5. SocialFlow

socialflow.com_kristijan_janusic_copywriting_alati_community_manager

SocialFlow je interesantno Internet poslovno rješenje za praćenje konverzacije na društvenim mrežama u realnom vremenu, kako bi određeni sadržaj objavili u ključnom trenutku. SocialFlow će vam omogućiti najveću pažnju od ciljanih korisnika u pravo vrijeme. Ovo je ozbiljan alat za ozbiljne community managere.

SocialFLow nudi razne servise koje se brinu da povećate doseg, aktivnost korisnika i prihod od svakog. Omogućava analizu društvenih signala kako bi na najbolji mogući način identificirali gdje najkvalitetnije potrošiti budžet i lansirati kampanju – ovdje govorim o promotivnim objavama na Twitter-u i Facebook-u. Strategija plaćanja postaje znatno lakša i pametnija, a u vrlo kratkom roku i unosnija.

SocialFlow koriste i “veliki igrači” poput National Geographic, Mashable.com, The Economist, pa čak i The Washington Post. Nije loše znati, no jeste li i vi taj kalibar? Možda ne još, ali na pravom ste putu.

I koji je zaključak?

Uložite, isprobajte, riskirajte. Svaka od navedenih aplikacija/web servisa može vam samo pomoći u procesu da postanete bolji community manager koji donosi rezultate i stvara prilike. Kao i svaki dobar majstor i vi morate uložiti u kvalitetne alate, a ovo su samo neki koje osobno koristim i koji će vaš trud dodatno oplemeniti.


 UPRAVO SLUŠAM

#SamSmith #cover #imnottheonlyone


TKO SAM JA?

Nudim profesionalne usluge digitalnog marketinga s naglaskom na #copywriting, #socialmedia i razvijanje ideja, a posebno zadovoljstvo pronalazim u kreiranju web sadržaja, slogana i oglasa, SEO članaka, direktnih mailova, recenzija, životopisa i više. JAVITE SE!

Kristijan Janušić, copywriting