Kristijan Janušić, copywriting | BLOG

Blog o digitalnom marketingu, odrastanju, tehnologiji, web dizajnu, data science i nekim novim iskustvima.

Osnovne Photoshop vještine koje bi svaki community manager trebao usvojiti (1/2)

Ti si community manager, razvaljuješ pisanje, znaš što je post scheduling i kužiš Facebook Ads sustav, ali nedostaju ti osnovne Photoshop vještine da kreiraš sliku koja će zapaliti Internet? Ako da, naredni tekst nije za tebe. No, koristiš li MS Paint za obradu slika, ovaj tekst ti je Bogom dan – za početak.

Od community managera se u zadnje vrijeme očekuje sve više, a svaka nova vještina koju on ili ona može imati, samo je plus u cijeloj priči manipuliranja društvenim mrežama i privlačenja novih fanova. Tako danas jedan community manager mora jako dobro poznavati SEO, pravila pisanja i kreiranja sadržaja, vještine online prodaje te u isto vrijeme mora glumiti i korisničku podršku. No gdje je tu grafički dizajn i poznavanje alata kao što je Adobe Photoshop? E pa vrijeme je da počnete kreirati atraktivan i profesionalan sadržaj, jer vaši fanovi postaju sve zahtjevniji i zahtjevniji. Došao je trenutak da se prilagodite i naučite nešto novo. Za početak, usvojite sljedeće vještine, a u budućnosti, Adobe Photoshop upoznat ćemo još detaljnije.

TRANSFORM / ROTATE

PC PREČICA: ctrl+ T
MAC PREČICA: command + T

Osnovnije od ove naredbe ne može. Naredba TRANSFORM omogućit će vam da željenu grafiku, fotografiju ili tekst smanjite, povećate ili rotirate po potrebi. VAŽNO: Ukoliko želite zadržati proporcije elementa, kod transformiranja također držite stisnutu tipku SHIFT.

osnovne-photoshop-vjestine-community-managera-1

SHOW / HIDE LAYERS

U Photoshopu ste otvorili određenu sliku, napisali liniju teksta, uvezli ste (import) logo i dodali ste još jednu grafiku kao što je npr. “kanta proteina” u videu ispod. To znači da vaš Photoshop dokument ima 4 sloja (layers). Ako određeni sloj ipak želite ukloniti, ali ne želite ga obrisati, ili želite kreirati sličan dokument bez tog sloja, dovoljno je u donjem desnom prozoru kliknete na ikonu oka, kako bi taj element postao vidljiv ili nevidljiv (također, CTRL + ,)

CLONE STAMP TOOL

Ovaj alat omogućit će vam da određeni dio slike jednostavno uklonite i zamijenite s čišćim, prihvatljivijim dijelom te iste slike. Mnogi koriste ovaj alat za uklanjanje bora, madeža ili ožiljaka. Pogledajte sliku u nastavku. Primijetili ste smeđu mrlju na desnoj strani slike. Jednim klikom tu epsku nepravdu sada možete ispraviti, tako da taj dio pokrijete s drugim, čišćim dijelom te iste slike.

osnovne-photoshop-vjestine-community-managera-3

KORAK 1: Odaberite CLONE STAMP TOOL i kliknite ALT + lijevi klik, na dio slike kojim želite zamijeniti mrlju.

Pogledajte video ispod za cijeli postupak. I ne zaboravite promijeniti veličinu kista, kako bi željenu površinu pokrili u potpunosti. Ok, možda na videu to nije napravljeno savršeno, malo sam se žurio, no vi ćete zato to razvaliti i poslati mi verziju koja će me oduševiti. Siguran sam da i ja od vas mogu učiti – dapače.

DODGE / BURN TOOL

Ova dva alata su iznimno jednostavna i bit će vam od velike koristi. DODGE će odabrani dio slike na određeni način posvijetliti, a BURN potamniti. Kao i kod CLONE STAMP alata, pripazite na veličinu kista, a pretvori li vam se kursor kod ovih alata u križić, vrlo je vjerojatno da vam je upaljen CAPS LOCK. I naravno, ne pretjerujte s primjenom, a zašto? Pogledajte video.

Primijetite kako sam bez srama u potpunosti uništio sliku i od lijepe šiparice napravio dimnjačara s crvenom kosom i lijepim usnama. Ali znate što mislim, zar ne?

SHARPEN / UNSHARP MASK: BRZI FILTER ZA JOŠ BRŽE ULJEPŠAVANJE FOTOGRAFIJA

Ako ništa od navedenog, naučite barem kako primijeniti ovaj filter. Vaše će slike istog trena dobiti na oštrini i privlačnosti. Kliknite na filter > sharpen> unsharp mask. Igrajte se s mogućnostima, pratite promjene na fotografiji i budite oprezni da ne pretjerate.

Želite li ipak instant rješenje, dovoljno je da kliknete na filter > sharpen > sharpen. Pratite promjene i proces ponovite 1 do 3 puta. Na fotografiji ispod, proces je ponovljen 2x – fotografija pri vrhu je original.

osnovne-photoshop-vjestine-community-managera-sharpen

Na kraju, sliku je potrebno spremiti. Kako se ovdje radi o slikama za društvene mreže, kliknite na “Save for web and devices”. Odaberite .jpeg ili npr. .gif format. Ako se radi o Facebook-u, savjetujem da se držite standardnih dimenzija, o kojima ću nešto više u narednom tekstu. Ono važnije, savjetujem da slika ne prelazi 100 kb kako Facebook kompresija ne bi narušila kvalitetu slike. O tome ću također više u sljedećem tekstu koji će govoriti o dimenzijama i optimizaciji slika za društvene mreže. Drugi dio ovog članka slijedi.

Hvala na čitanju. Imate li volje i malo vremena, podijelite članak na Facebooku, Twitteru, LinkedInu ili nekoj drugoj društvenoj mreži – bit će mi drago.

_____________________________________________________________________

Storyboard Agency Zagreb

U pauzama između kreiranja viralnih videa, kao full service digital agency, nudimo profesionalne usluge digitalnog marketinga s naglaskom na #copywriting, #socialmedia i #marketinganalysis, a posebno zadovoljstvo pronalazimo u osmišljavanju grafičkih idejnih rješenja i kreiranju video sadržaja.