Kristijan Janušić, copywriting | BLOG

Blog o digitalnom marketingu, odrastanju, tehnologiji, web dizajnu, data science i nekim novim iskustvima.

Kako uspješno lansirati nagradnu igru na Pinterestu: Blagdansko oglašavanje koje razvaljuje

Siguran sam da na dnevnoj bazi, a naročito u blagdanskom razdoblju, šaljete veliki broj mailova. Isto tako, vjerujem da ste već i sami spoznali, kako je tu konverzija slaba i da odgovore, naročito one pozitivne dobivate u vrlo malo broju – ako uopće. Razlog je očit, vaši korisnici su od vas i svih ostalih već debelo zatrpani porukama. Kako onda zainteresirati ciljanu publiku? 

Korisnici Interneta proizvode sve češće kupuju na Pinterestu i to je savršena prilika da ih i vi na taj način aktivirate i predstavite im vašu ponudu. Iako nisam fan Pinteresta, a i većinom ga koristi ženska populacija (čak 5x više), ima snagu prodaje s ključnim faktorima kao što su preglednost, vizualizacija, pristup ciljanoj populaciji i obećajem da niti jedna vaša poruka ili promo na Pinterestu neće završiti u nečijem spam folderu. Evo nekoliko savjeta na temu: “Kako uspješno lansirati nagradnu igru na Pinterestu”

Što točno želite? DEFINIRAJTE CILJ

Želite li povećati prodaju, prvo obratite pozornost na vaš doseg, odnosno na broj Pinterest fanova. Imate li mali broj onih koji vas slijede, KORAK 1 nije lansiranje nagradne igre, već “bildanje fanova”. Što veći broj fanova, to veći doseg i vidljivost vaših objava i nagradne igre o kojoj ću nešto više u nastavku.

Dobra fora za povećanje broja fanova je objava Pinterest profila na službenoj Facebook stranici i “boost-anje” posta (u prijevodu PLAĆENI OGLAS). Imajte na umu da je poziv na akciju ovdje nešto tipa: “Slijedite nas i na Pinterestu. Uskoro nagradna igra koja će vas razveseliti”. Sličnu vijest objavite na svim službenim profilima, a imate li i prijatelje koji imaju veći broj korisnika koji ih prate, zamolite ih da tu vijest objave i na svom zidu.

kako_lansirati_uspjesnu_nagradnu_igru_na_pinterest_kristijan_janusic_copywriting_social_media_ideas_community_management_digital_marketing_6

Imate li već određenu grupu korisnika, ali nisu dovoljno aktivni, razlog je (ne)stimulacija s vaše strane. Upravo iz tog razloga, vrijeme je da pokrenete nagradnu igru na Pinterestu kako bi ih dodatno aktivirali i zainteresirali da su uključe u vaše aktivnosti. Nagradna igra je vrlo lukav način za aktivaciju starih i akviziciju novih korisnika, a na kraju s ciljem da nešto od vas i kupe. Vrlo je bitno odrediti strategiju nagradne igre i njene ključne parametre kako bi korisnici shvatili o čemu je riječ i uključili se u što većem broju. Super za njih, još bolje za vas – WIN:WIN.

Jednostavno je novo komplicirano. ODREDITE JASNA PRAVILA

Nagradna igra može i ne mora biti komplicirana. Po iskustvu, očekujte više rezultata i bolju konverziju u slučaju kad su pravila kratka i jasna, a put do glavne nagrade ne znači više od 2-3 ispunjena koraka. Vaši fanovi ne žele ispunjavati razne forme s desetak ili više pitanja i ne žele za vas crtati portrete ili biti turbo kreativni. Oni žele osvojiti nagradu u što kraćem roku i za što manje odrađenog posla. To je tako i nikako drugačije, a kaže li vam itko da to nije istina – LAŽE.

Korisnike obavijestite koja je glavna nagrada, vrlo jasno im odredite korake koje moraju ispuniti kako bi tu nagradu osvojili i ono najbitnije – dokažite im da se nagrada osvaja slučajnim odabirom. Vaš potencijalni kupac ne mora biti osoba koja je npr. talentirana za crtanje, stoga nemojte kao pravilo odrediti nešto što bi one koji možda i nisu talentirani, već u početku odbilo da se uključe u nagradnu igru. Naravno to nije pravilo, ne morate tako postupiti. Ipak, siguran sam da želite više fanova i to onih aktivnih, pa radije odredite pravila koja mogu ispuniti SVI – stvorit ćete povjerenje korisnika, a to je iznimno bitan faktor u nastavku priče koja dolazi po uspješnom završetku nagradne igre. E da, kao organizator, obavezno se upoznajte sa službenim PRAVILIMA OGLAŠAVANJA NA PINTERESTU.

kako_lansirati_uspjesnu_nagradnu_igru_na_pinterest_kristijan_janusic_copywriting_social_media_ideas_community_management_digital_marketing_1

Ukoliko vam je cilj informiranost o brendu i povećanje korisnika koji vas prate, preporučam da nagradna igra sadržava faktor dijeljenja vaše objave, npr. slike koja uz neki “call-to-action” sadržava i vaš službeni logo. U ovom slučaju, pametno je nagradnu igru organizirati na način da ima 2-3 koraka i da traje npr. 3-5 dana, kako bi se broj korisnika povećavao iz dana u dan. Siguran sam da s ovakvim principom nagradne igre ne bi napravili puno u slučaju da traje samo 24 sata – osim ako niste toliko moćni da je ta nagrada novi BMW.

Dobra strategija je i dnevna organizacija nagradnih igara u određenom periodu, gdje su nagrade nešto “slabije”, ali ih ima više. Više nagrada, znači više korisnika. Koncept nagradnih igara koje sam radio za jednog klijenta, koncipirao sam na način da sam organizirao tjedne nagradne igre, gdje su nagrade bile razni promotivni pokloni, a na kraju mjeseca, imali smo veliku nagradnu igru s puno privlačnijom nagradom. Moram priznati da ni dan danas nisam siguran što je bolje i koja taktika nosi više korisnika. Znam samo da je kombinacija ubojita i da svi korisnici vole nešto što je BESPLATNO – samo ih nemojte previše gnjaviti.

Pogledajte odličan primjer nagradne igre u kojoj mogu sudjelovati svi, a pravila su privlačna i vrlo jasna.

kako_lansirati_uspjesnu_nagradnu_igru_na_pinterest_kristijan_janusic_copywriting_social_media_ideas_community_management_digital_marketing_5

Više slike, manje riječi. STVORITE JAKE VIZUALE

Pinterest je vizualna društvena mreža i vizuali su kritični elementi u priči koju stvarate i koju predstavljate svojim korisnicima. Uspjeh kampanje, najčešće se mjeri s brojem REPIN-ova, a to najviše ovisi o privlačnosti i izgledu slike koju ste objavili – korisnicima dajte dobar razlog da je podjele s ostalima. Slika im mora biti privlačna. Osobno, jedan od najprivlačnijih vizuala koje sam primjetio na Pinterestu, upravo je slika tvrtke Forever21.com. Slika je privlačna, pravila su kratka i jasna, a nagrada će zainteresirati baš sve. Pogledajte ispod.

kako_lansirati_uspjesnu_nagradnu_igru_na_pinterest_kristijan_janusic_copywriting_social_media_ideas_community_management_digital_marketing_2Potičite kreativnost, nemojte je zahtjevati

Organizirate li nagradnu igru  u ovo blagdansko doba oko Božića i Nove godine, dobra ideja je korisnike obavijestiti da nagrađujete najkreativnije profile s blagdanskom tematikom. Pitajte ih npr. što ih najviše inspirira, te neka svoj profil urede na taj način. Netko će to bolje kreirati vizualno, dok će se netko više potruditi oko koncepta i same ideje. I jedno i drugo je kreativno i zaslužuje nagradu – to prepuštam vama.


Na svakoj društvenoj mreži, izuzetno je bitno da znate tko su vaši korisnici i na koji način oni razmišljaju, što vole i što smatraju privlačnim. Razmislite je li Pinterest dobra društvena mreža za vaš posao i vaše korisnike i kako je najbolje možete iskoristiti kao dodatnu mogućnost privlačenja novih.

U svakom slučaju, za razliku od ostalih društvenih mreža, s Pinterestom imate mogućnost akvizicije novih kupaca na jedan potpuno drugačiji način. Vjerujem da ćete sve odraditi i bolje nego što mislite, a trebate li pomoć ili imate pitanje, slobodno se javite na jasam AT kristijanjanusic.com

“PIN IT TO WIN IT” – možda dobar naslov vaše nove nagradne igre na Pinterestu? ;-)

storyboard-agency-zagreb-kristijan-janusic-com


TKO SAM JA?

Nudim profesionalne usluge digitalnog marketinga s naglaskom na #copywriting, #socialmedia i razvijanje ideja, a posebno zadovoljstvo pronalazim u kreiranju web sadržaja, slogana i oglasa, SEO članaka, direktnih mailova, recenzija, životopisa i više. JAVITE SE!

Kristijan Janušić, copywriting