Kristijan Janušić, copywriting | BLOG

Blog o digitalnom marketingu, odrastanju, tehnologiji, web dizajnu, data science i nekim novim iskustvima.

Kako do prvih 100 e-mail pretplatnika na vašem blogu? Efektivnost i monetizacija web stranice.

Najčešće pitanje koje mi klijenti postavljaju otprilike ide ovako: „Što radim krivo i zašto ne mogu do više klikova, pretplata i na kraju – prodaje?“. Klijenti za koje pišem i stvaram web koncepte uglavnom imaju problem monetizacije web stranice i proizvoda koje nude na toj istoj web stranici. Što je tu krivo?

PITANJE JE KRIVO!

Pitanje zapravo glasi: „Što to NE RADIM kako bih postigao više klikova, pretplatnika i povećao prodaju?“

Kad sam počeo s pisanjem bloga imao sam svega 2-3 pretplate tjedno. Limit je bio 15-20 novih pretplatnika mjesečno. Igrao sam se s raznim temama, načinom pisanja i tajmingom objava na društvenim mrežama te iako je članak zaprimio veći broj klikova i čitanja (u početku ta se brojka vrtila oko 500 klikova) pretplata ipak nije bilo. Ni sam nisam znao što to radim krivo i kako to promijeniti. Proveo sam stotine sati isprobavajući razne metode. Danas ću vas spasiti od tih istih grešaka i pokazati vam koje to stvari ne radite, a trebali biste.

„U POČETKU BIJAŠE 100 PRETPLATNIKA“

Upišete li u Google pitanje: „How to get more subscribers on my blog“, vidjet ćete mnoge postove o tome kako do „tone“ pretplata, kako do 10.000 klikova u 30 dana ili kako 1000 followera u 7 dana.

Naravno i to je moguće, ali više-manje tu se radi o raznim farmama klikova i aplikacijama koje će kroz follow/unfollow skriptu napraviti nešto što je inače organski u većini slučajeva nemoguće. Na kraju je isto tako upitna aktivnost svih tih ljudi koji vas vjerno slijede.

Neka vaš prvi cilj bude 100 – klikova, pretplata, štogod je vama bitno. U ovom postu fokusirat ću se na pretplatnike. Iako je brojka 100 manja od 1000 (#mindblown), veću ćete korist imati od aktivnosti malog broja pravih korisnika, nego od nikakve aktivnosti onih 1000 umjetnih. Držite se te zlatne brojke 100 u početku. Ta je brojka itekako realna, a nakon ispunjenja tog prvog  cilja, oduševljenja i motivacije iznimno je lako graditi nešto veće – npr. 1000 novih pretplatnika.

Reci ne farmi klikova!

Recite ne farmi klikova!

EMAIL MARKETING SERVIS

U većini slučajeva moji klijenti email adrese/pretplatnike skupljaju po „copy/paste u Excel“ principu iz raznih baza, primljenih mailova i slično. Želite li to automatizirati i graditi bazu onih koji zaista i žele biti na vašoj listi vrijeme je da kreirate MailChimp račun.

MailChimp je „easy to use“ newsletter servis i odličan način za automatiziranje procesa prikupljanja e-mail adresa na jednom mjestu.

Osim masovnog slanja poruka vašim korisnicima, ono što MailChimp čini vrhunskim servisom je analiza koja će vam po slanju kampanje pokazati koliko je poruka zaista stiglo na odredište, koji su to korisnici pročitali poruku i kliknuli na link unutar newslettera i na kraju, koliko korisnika se odjavilo s vaše liste. Ovo je samo mali dio onoga što MailChimp može – predlažem da kliknete na www.mailchimp.com i saznate više na licu mjesta. U sljedećem postu, detaljno ću vas naučiti kako koristiti MailChimp; od registracije do lansiranja kampanje.

Ukoliko se na MailChimp registrirate putem OVE POVEZNICE, dobit ću malu proviziju za vaše članstvo. To mi svakako znači puno i pomaže u pisanju besplatnih i informativnih članaka kao ovaj što upravo čitate.

MailChimp

MailChimp – REGISTRIRAJTE SE

KOJA JE SVRHA VAŠIH LISTA?

Kad sam prije nekoliko godina lansirao portal KAKO.hr, imao sam listu za svaku od 20 kategorija, te zasebno za marketing, affiliate i članstvo u KAKO.hr zajednici. To je bila PRVA KRIVA STVAR koju sam onda napravio.

Umjesto slanja 1-2 poruke mjesečno svim pretplatnicima, svakoj sam listi newsletter slao zasebno – naravno i teme su bile drugačije.

Neke od lista imale su svega 5 pretplatnika i vrijeme koje sam trošio na kreiranje svakog newslettera zasebno bilo je poražavajuće i u potpunosti neprofitabilno. Konverzije nije bilo, a utrošeno vrijeme itekako se odrazilo na moj poslovni i društveni život.

Prije kreiranja liste dobro odlučite koju svrhu ona ima, zaslužuje li brojem pretplata ta lista zasebno kreiranje newslettera i pripazite da se na više lista ne nalazi ista email adresa – ako nešto ne želite, to je „spamanje“ i na kraju odjavu tog korisnika.

Odgovori na sva KAKO pitanja

Odgovori na sva KAKO pitanja

Nemojte kreirati novu listu za svaku kategoriju na vašem blogu.

Na današnji dan i oko 24.700 pretplatnika i preko 120.000 unikatnih klikova mjesečno, na portalu KAKO.hr, postoje 2 liste: korisnici koji su se pretplatili i ne kreiraju sadržaj za KAKO.hr zajednicu i korisnici koji su se pretplatili i kreiraju sadržaj, pomažući tako KAKO.hr zajednici i svim ostalim Internet korisnicima. Konverzija je vidljiva i itekako ima smisla.

kako_do_više_pretplata_na_blogu_web_stranici_kristijan_janušić_copywriting

BESPLATNO JE UVIJEK COOL

„Pretplatite se na moj blog odmah i poslat ću vam besplatnu E-knjigu: KREIRANJE PRVE EMAIL KAMPANJE na email.“

Ponudite li korisniku nešto slično, broj pretplata će se garantirano povećati, no u tom slučaju svakako ispunite obećanje. Potrudite li se u toj knjizi korisnika zaista i educirati, povjerenje koje ćete stvoriti je neprocjenjivo i to je garantirano vaš stalni korisnik – možda i kupac.

I ne brinite, naziv E-knjiga ne mora značiti kreiranje dokumeta od sto ili više stranica. Lijepo dizajnirani Word dokument s korisnim informacijama i pretvoren u PDF ispunjeno je obećanje. Štoviše, ta će vam knjiga biti dodatno oružje za akviziciju novog fana, pretplatnika ili kupca – potrudite se i napišite je na način kako bi je vaš korisnik mogao iskoristiti za svoje dobro.

“Trebate li pomoć oko pisanja knjige, kreiranja naslova i sadržaja, te koncepta pristupa novim korisnicima pošaljite mi upit na jasam@kristijanjanusic.com

728x90_kjanusic_mreže_copywriting

TKO STE VI I ZAŠTO BI VAS NETKO PRATIO?

Stranica O NAMA – vjerujte mi, najposjećenija je sekcija na vašoj web stranici. Korisnici žele znati tko ste vi, što uistinu znate, koje su vam reference i na kraju, zašto da se pretplatom obvežu na čitanje upravo vašeg sadržaja.

Ovo je polazno odredište gdje će vaš korisnik odlučiti želi li nastaviti ili prekinuti istraživanje i čitanje vaše web stranice.

Posjetite li moju službenu web stranicu vidjet ćete da sam uz kratku biografiju odmah naveo i neke rezultate i ono bitnije, projekte na kojima radim i meni su važni.

POPUP prozori – iako vječno iritantni, brz su i pouzdan način naglog povećanja liste pretplatnika. Pritom pripazite da se prozor na stranici može jednostavno ugasiti (da, onaj X mora biti ogroman i vidljiv), da se ne pojavljuje više puta istom korisniku i ne vrišti dizajnom, veličinom i naredbom kao: „PRETPLATI SE ODMAH!!!“.

PREPORUČAM PLUGIN: Popup Domination WordPress ili MailChimp Subscriber

kako_do_prvih_200_pretplatnika_na_vasem_blogu_kristijan_janusic_copywriting

Popup domination

Svakodnevna promocija na društvenim mrežama može vam samo pomoći i povećati vidljivost vašeg bloga i određenih postova. Nakon objave novog članka, objavite ga na Facebook-u zajedno s aktivacijom Facebook oglasa, gdje vam 10 dolara može donijeti vidljivost od otprilike 10-20.000 korisnika, no to varira o temi i vremenu objave.

45 % mojih pretplatnika došlo je kroz društvene mreže. Ostatak od 20 % pripada Google AdWords-u, a onih 35 % preostalih došlo je direktno ili organski putem Google pretrage. SEO je nešto o čemu sam već pisao, a novi, osvježeni članak očekujte uskoro.

Isto tako, ne zaboravite i na Twitter, Instagram, Pinterest i eventualno Google+. Kroz redovite dnevne objave, broj pretplatnika konstantno će se povećavati. Odlučite li se na sve društvene mreže i nekoliko objava dnevno pogledajte koji su to Ozbiljni alati koje bi svaki community manager trebao imati u svojoj kutiji. HOOTSUIT i BUFFER moja su preporuka.

Na kraju, bitno je znati kako nema prečice. Možda je vaš prvi cilj 700, možda 100 pretplatnika. Moj broj bio je 200. Budite konstantni s objavama na društvenim mrežama, pisanjem sadržaja i raznim oblicima oglašavanja i dostići ćete željenu brojku. Ostanete li informativni, unikatni i korisni – korisnici će se uvijek vratiti.

Imate li pitanje na temu o kojoj sam upravo pisao, pretplatite se na moj blog i pošaljite mi poruku na jasam@kristijanjanusic.com 


 TKO SAM JA?

U pauzama između kreiranja viralnih videa, naguravanja s Bob Sappom i trčanja u narančastoj pamučnoj odori superheroja, nudim profesionalne usluge digitalnog marketinga s naglaskom na #copywriting, #socialmedia i razvijanje ideja, a posebno zadovoljstvo pronalazim u kreiranju web sadržaja, slogana i oglasa, SEO članaka, direktnih mailova, recenzija, životopisa i više. JAVITE SE!

kristijan_janušić_copywriting

DOK SAM PISAO OVAJ POST, PRVA PJESMA NA MOJOJ PLAYLISTI BILA JE: